tisdag 3 maj 2011

Tre bokrelaterade tankar1. Den oceansurade versionen av "Dorian Grays porträtt" ges ut för första gången någonsin
Nerdgasm galore! Redan när den gavs ut för första gången 1891 var det efter strykningar och omskrivningar, men enligt SvD (här) ska vi för första gången få läsa den som Wilde menade. För er som inte känner till berättelsen är det i väldigt korta drag historian om den vackre Dorian Gray som får ett porträtt målat av sig, det är så vackert att han önskar att porträttet skulle åldras istället för honom. Det blir precis så. Dorian lever dekadent, utsvävande och hänsynslöst utan att något syns på hans utsida, medan porträttet blir fulare och fulare. Oscar Wilde var homosexuell och då "Dorian Grays porträtt" innehöll flera homoerotiska partier (väldigt oskyldigt, med dagens ögon sett) dömdes han mycket på grund av den till straffarbete. Men nu - bara 120 år senare - kommer vi snart få läsa verket i dess fullständighet.

2. Uttalandet av Coetzee
Den sydafrikanske nobellpristagaren har ju ett lite svåruttalat namn. Jag brukar köra på "Qwetzii" men idag kom det in en kund i bokaffären som upplyste mig att hon träffat legenden himself i samband med hans nobelpris 2003 och då kunnat fråga om uttalet. "Kötzi" ska det tydligen vara.


3. Zombielängtan
Jag har läst del 1-4 av the Walking Dead och de var så spännande att jag låg vaken nätterna igenom och läste. Jag har väntat och väntat på att jäveln som har lånat hem dem ska återlämna dem. Plötsligt meddelar biblioteket att jag har 5 delar till att hämta ut! Oh lyckan! Oh spänningen! Men givetvis visar det sig vara del 9-13. Fuck my life.

7 kommentarer:

Sara sa...

Jag sa ju att Walking Dead var grym! Man kan helt enkelt inte sluta när man börjar och det bästa är att det finns runt 80 stycken att läsa!

Baby Strange sa...

80?! Wikipedia säger att del 14 släpps i juni...

Pussy sa...

Dorian Grey är Awesoooome!

Carlo sa...

Om det är fler du behöver låna är det bara att hojta.:D

Jessi Fox sa...

WHAT THE HELL!?!?! finns den som serie? böcker? whatever? I'M SO BUYING IT!

Baby Strange sa...

Carlo darlin, grymt att veta för biblioteket segar som faan!

andreadoria sa...

OMG! dör lite av den ocensurerade Dorian Gray! Du måste berätta när den finns i Sverige! På engelska elelr svenska, i care not!