söndag 10 april 2011

Keillers Park

OBS SPOILERS men den här filmen är så jävla dålig att ni borde vara tacksamma över att ni nu slipper att se den

Keillers Park är baserad på den sanna historian om de s.k. satanismordet i Göteborg 1997 då två män dödade en homosexuell man. Jag vill hemskt gärna tycka om den här filmen, den vill så mycket, men den är så fruktansvärt illa gjord.

Fokus ligger på den homosexuelle mannen, här kallad Nassims, pojkvän Peter. Hur han kommer ut ur garderoben, deras kärlek och mycket om hur fruktansvärt illa han behandlades då han blev misstänkt för mordet. Det största problemet är skådespeleriet. Det är så överdrivet, det är så dåligt att man ofta behöver en skämskudde, man vrider sig och vill slippa se. Precis innan mördarna ska skriva till verket mumlar de något på latin och trots allvaret i situationen blir det så löjligt att jag fnittrar till, och då har man verkligen misslyckats, dels med att bygga upp stämningen men framför allt med att förmedla situationens allvar. Sen har vi uppenbara dramaturgiska problem, återblickarna blir omständiga och röriga, antalet gånger som Peter vaknar upp blir bara löjliga.

I princip allt jag vet om det här mordet kommer från Johan Hiltons mycket läsvärda reportagebok No tears for queers : ett reportage om män, bögar och hatbrott, jag vet redan en del om fallet och tur är väl det för jag vet inte hur mycket man förstår annars. En viktig del är t.ex. att mördarna angavs av den enes flickvän (hon tog dock senare tillbaka det hon sagt, vilket antagligen säkte deras straff avsevärt) i filmen kommer bara en random gothbrud in på polisstationen och vet allt. Ingen som helst koppling visas till henne.

Det är så synd på något som kunde blivit en bra film, dels en debatt om män och manlighet och hatbrott, men också en film om kärlek - schabblads bort så totalt.

Inga kommentarer: