måndag 28 februari 2011

Bokrean för tatueringsentusiaster

Varesig du själv är gaddad, funderar på att gadda dig eller bara uppskattar konsten så har man alltid användning för en bok om tatueringar. Det finns tre sycken på årets bokrea. Jag upplever att böcker om tatueringar generellt faller in i två kategorier; a) de som vill hålla dig i handen och berättar mer om processen och/eller visar upp andra människors bläck och b) de som vill hjälpa dig att välja motiv. Båda kateogorierna finns representerade.

"Tatuering - handbok för nybörjare" av Caroline Engvall, Hans-Olov Öberg och Johan Almblad. Den här boken vill hjälpa den som går i tatueringstankar och inspirera den som redan är gaddad. Den innehåller handfasta råd för hur man väljer tatuerare och sköter om sin tatuering, snygga bilder, intervjuer med kända och okända tatuerade personer. (Jag har ett tydligt minne av att något verkligen retade mig när jag läste den här boken, men jag kan inte komma ihåg vad.)
Finns: Bokia
Kostar: 99:-

"Tattoo Sourcebook" av tattoofinder.com. (Hur kan en hemsida skriva en bok?) Den innehåller över tvåtusen tatueringsdesigner i både färg och svartvitt, nästan bara bilder och väldigt lite text, vilket är bra om man bara vill ha inspiration för motiv. Jag har bara bläddrat i den, men trots kategoriindelningen fann jag den här boken svåröverskådlig. Dessutom har den många, korta kapitel. Vilket är bra om man vill få väldigt varierad inspiration, men kan vara sämre om man är inriktad på en stil.
Finns: Akademibokhandeln
Kostar: 149:-

"Tatuering - handbok i kroppskonst" av Vince Hemingson
Är också en bok för den som vill slå upp betydelserna för olika symboler man funderar på att tatuera in (alltid en bra idé) även om den givetvis innehåller råd, bakgrundsmaterial osv. Om du vet vad du är intresserad av skulle jag rekommendera att kolla i ordlistan längst bak om ditt motiv finns med, för den här boken är alldeles för tunn. Många vanliga motiv finns inte med. De som finns med däremot beskrivs kort och koncist, ur många olika kulturers synviklar.
Finns: Akademibokhandeln, Bokia
Kostar: 89:- på Akademibokhandeln, 99:- på Bokia

Inga kommentarer: