fredag 7 januari 2011

Verklighetens hårda klang/ mot mina sköra sköra drömmar


Edith Södergran & jag.
När jag gick i gymnasiet - i någon av alla mina textbaserade kurser - fick vi läsa och analysera en dikt av just Edith Södergran, hennes kändaste, Dagen Svalnar... Jag tyckte inte illa om den, men jag förstod inte riktigt, istället för att analysera lät jag mina egna känslor kanaliseras genom dikten. Jag var ungefär sjutton och upprörd över en massa saker, det var inte konstigt att det blev analytisk pannkaka av hela grejen.
Fast jag är fortfarande inte vidare bra på att analysera poesi och prosa, trots att jag studerat litteratur på universitetsnivå, jag bara dundrar fram och missar viktiga poänger, får aldrig riktigt grepp om det där med analys.

Men det jag redan då förstod, blev ännu upprördare över och antecknade i min dagbok, var det sista stycket.

"Du sökte en blomma
och fann en frukt.
Du sökte en källa
och fann ett hav.
Du sökte en kvinna
och fann en själ -
du är besviken."
/ Edith Södergran, "Dagen svalnar..."

Detta pulicerades redan1916, och ändå är det nog något som de flesta av oss, ska vi säga, lite mer komplicerade kvinnfolk varit med om. Att bli bortvald just därför att man inte är en skör, liten blomma som är fin att titta på utan något mycket mer, något djupare och svårare.

Fick med mig en diktsamling hem från jobbet idag, jag läser förundrat och känner att jag nog växt ikapp Södergran. Hon fungerar mycket bättre nu, kanske för att jag har lite mer livserfarenhet, kankse för att jag kan sätta henne i litteraturhistoriskt perspektiv. Jag läser just "Dagen svalnar..." om och om igen, riktigt smakar på varenda mening, försöker komma ihåg allt jag kände för fem år (Jesus Christ!) sedan och omvärdera det.

Väldigt mycket har förändrats sedan dess, men fortfarande får jag de där myrorna i bröstet när jag läser sista stycket i Dagen svalnar.

3 kommentarer:

Emelie the President sa...

Gillar dikten. Men jag måste säga att de män som vänder sig bort för att man är för komplicerad är ändå inga att ha.

Baby Strange sa...

Så sant som det är sagt!

Mary Raven sa...

Ja shit asså vilken dikt. Tänker på att kvinnor i Sverige fick rösträtt 1921, vilket problem de måste ha haft på den tiden att hitta vettiga killar. Som det inte är svårt redan nu..