tisdag 4 januari 2011

Dagens Outfit

Den första boken 2011 blev "Dagens Outfit - och andra inlägg i modebloggsdebatten" av Maria Saxbo. Det förvånar till och med mig själv att jag plockade upp den - jag har aldrig varit särskilt intresserad av den sortens bloggar av naturliga skäl; de relaterar ju inte särskilt mycket till hur jag ser ut eller lever mitt liv. (Dock läser jag en hel del rockbloggar som påminner rätt mycket om dessa "modebloggar" - ofta mer livsstilsbloggar - men mer om det någon annan gång.)

"Dagens Outfit" är välskriven, med ett intressantare tilltal än många faktaböcker och med många kompetenta kommentatorer i olika branscher. Men den här boken känns alldeles för lång, och det beror inte bara på mitt bristande intresse för ämnet. Det är många personer som säger samma sak och det går ofta på tomvarv. Det tas dock upp två saker som bör tänkas två gånger på, särskilt om man är feministiskt lagd. För det första varför modebloggarna är så likriktade, framför allt varför tjejerna bakom dem ser så lika ut. Bokens framsida är i sig ett bra exempel, den visar sju smala, vita tjejer med blonda hårsvall i olika nyanser. Och för det andra; varför intressen som domineras av kvinnor - t.ex mode - automatiskt blir så himla dåligt ansedda. Aldrig skulle någon klaga på en t.ex. en sportblogg eller teknikblogg på samma sätt som man klagar på modebloggar. Varför är det så, vad gör "manliga" intressen bättre?

5 kommentarer:

mikaela sa...

sanningar. men personligen tror jag att jag himlar lika mycket åt modebloggar som åt sportbloggar.

Baby Strange sa...

Hehe, sakta men säkert slår jag in det feministiska perspektivet i dig :D

Pussy sa...

Älskar bilden! Den här posten länkar jag till! Väl talat! Men du skulle kunan göra en modeblogg ju!!!! Du e alltid välstajlad!

Baby Strange sa...

Tack ska du ha! Haha, det kanske jag är men skulle ju känns mig hemskt löjlig om jag skulle ta bilder på mina kläder varje dag!

Maygol sa...

Haha ingen aning! Fast jag tycker ugglor är fina irl med :P