tisdag 10 mars 2009

Only Women Bleed

Mindre spoilervarning på "Gran Torino."

Igår såg jag som sagt "Gran Torino" med Wika. Den var ganska bra, med en bufflig, rå humor som fungerade för Clint Eastwood. Men någonting störde mig verkligen.
Clintan misshandlar en gängmedlem och som hämnd misshandlar gänget en ung kvinna. Kvinnan är svullen i ansiktet hela filmen och ser hemsk ut, vilket jag tycker är realistiskt, för så ser man ut om man har blivit slagen.

Men när vi träffar gängmedlemen igen, vad jag förstår av tidsaxeln, högst ett par dagar efter misshandeln, har han ett skrubbsår på kinden. Den här mannen har alltså blivit sparkad med Clint Eastwoods (Clint Eastwood!!!) kängor i ansiktet! Om vi skulle vara realistiska här skulle det ju knappt finnas något kvar av hans ansikte! Näsan, käken och kindbenen skulle vara inslagna, tänderna ett minne blott!

Det är ju så att filmvåld sällan är realistiskt. Man slåss med knytnävarna, huvuden slås mot diverse objekt och man reser sig upp efter några ögonblick. Det förstår jag - actionscener skulle inte vara så spännande om båda deltagarna var medvetslösa efter ett par slag.
Men det här ingen actionfilm, det är snarare en reflektion över det meningslösa våldet, och därför fullständigt ologiskt att skadorna var så fruktansvärt ojämnlikt fördelade. Kvinnor är skadade veckor efteråt, män borstar av sig och går ifrån en brutal misshandel med ett litet skrapsår. Bara kvinnor blöder. I Hollywood i alla fall.

Inga kommentarer: