söndag 25 januari 2009

Pararhymes - en introduktion

En gång skulle jag göra ett grupparbete, och då kom vi på den fantastiska idén att göra hela redovisningen på rim. Som om det inte vore komplicerat nog visade det sig snart att en av oss var militant motståndare till pararhymes. Fritt översatt "nästan-rim."

Jag tänker använda samma exempel som min far när han förklarade konceptet för mig (tack pappa!) det är en mycket välkänd låt och ett citat jag gärna använder själv.

"Her mind is tiffany-twisted,
she got the Mercedes Benz*
She got a lot of pretty, pretty boys,
that she calls friends"
/ The Eagles, "Hotel Californa"

Alltså. Mercedes Benz och friends ska föreställa ett rim men egentligen rimmar det inte. Med lite vridet uttal kan man lura örat, men detta är alltså inte riktigt rim som t.e.x.

"So I called up the captain,
’Please bring me my wine’
He said, ‘We haven’t had that spirit here
since nineteen sixty nine"
/ fortfarande The Eagles, "Hotel Californa"

Här ser vi att wine och nine inte bara slutar på samma tre bokstäver, utan att dessa bokstäver (framför allt vokalen) uttalas likadant. Detta är i engelskan känt som ett Perfect Rhyme.
Mer om detta här .

Själv är jag lite ambivalent i frågan om pararhymes, jag tycker att ibland kommer man undan med dem. Men det finns så himla mycket dumma pararhymes att jag tänkte samla upp dem, för att jag inte har något bättre för mig. Detta tilltag tillägnas förstås Ally vars korståg mot pararhymes varit en inspirationskälla.* Skribentens anteckningar
Möjligtvis har jag använt ett mycket dåligt exempel här, för när jag i efterhand söker på texten till "Hotel Califorina" för att dubbelkolla står det faktiskt "Mercedes Bends". Biltillverkaren heter ju tveklöst Benz, men det kanske finns en ordvits här som (ve och fasa!) har gått mig förbi! Hur som haver, eftersom Eagles hemsida inte behagar publicera låttexterna och jag således inte kan få det from the horse's mouth får det vara tills vidare. Dock hittade jag, för den verklige musiknörden, några uppslag till vad Mercedes Bends kan syfta på här, i kommentarspalten.

Inga kommentarer: